12 opic: Proč hrál Bruce Willis zadarmo?

V budoucím světě zničeném chorobami je odsouzený poslán zpět v čase, aby shromáždil informace o člověkem způsobeném viru, který zničil většinu lidské populace na planetě. V hlavních rolích se objevili Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt a Christopher Plummer. Režie je ujal Terry Gilliam. Co jste o tomto filmu nevěděli?

Brad Pitt a cigarety

Terry Gilliam se obával, že Brad Pitt nebude schopen být dostatečně nervózní a stejně tak mluvit. Poslal ho k řečovému trenérovi. Nakonec ho ale napadl brilantní plán, jak donutit Brada Pitta, aby byl dostatečně nervózní. Prostě mu vzal cigarety – a Brad opak zahrál roli přesně tak, jak Gilliam chtěl.

Plat Bruce Willise a Brada Pitta

Bruce Willis si vzal nižší plat, než jaký by si jeho hvězdný status normálně nárokoval. Částečně kvůli rozpočtovým omezením, ale hlavně proto, že chtěl pracovat s Terrym Gilliamem. Ve skutečnosti Bruce točil film zadarmo. Teprve poté, co byl snímek uveden, dostal zaplaceno.

Brad Pitt se zase upsal k tomuto snímku ještě mnohem dříve, když ještě nebyl zas tak známý, proto měl nasmlouvaný také nižší plat. V době uvedení filmu však již byly vypuštěny snímky jako Interview s upírem (1994), Legenda o vášni (1994) a Sedm (1995), díky čemuž byl Pitt již špičkovým hercem.

Terry Giliam a Bruce Willis

Režisér Terry Gilliam se poprvé setkal s Brucem Willisem při natáčení filmu Král rybář (1991). Bruce Willis na něj udělal dojem citlivostí, kterou projevil ve scéně ze Smrtonosné pasti (1988), kde McClane (Willis) mluví o své ženě, zatímco si vytahuje sklo z nohou.

Spojení filmu s Alfredem Hitchcockem

Když James poprvé uvidí Kathryn v blonďaté paruce, zrovna běží Hitchcockův maraton. Hudba, která hraje, pochází z vrcholné scény z filmu Vertigo, kterou předtím sledovali. Tato scéna zahrnovala také přirozenou brunetku, která se nedávno stala blond.

„Vidím mrtvé lidi.“

Ve filmu 12 opic charakter Bruce Willise, James Cole, říká: „Všechno, co vidím, jsou mrtví lidé,“ což odráží slova, která řekla postava Haley Joel Osment Cole Sear: „Vidím mrtvé lidi,“ ve filmu Šestém smyslu (1999). Oba filmy se odehrávají ve Filadelfii a v hlavní roli hraje Bruce Willis.

Zdroje: mentalfloss.com, shortlist.com | foto: 1995 Universal Studios

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu