USS Indianapolis: Boj o přežití – střípky z natáčení

Film USS Indianapolis: Boj o přežití, je válečný katastrofický film natočený podle skutečných událostí. Na konci druhé světové války je Japonci přepadena americká loď a posádka nechána napospas svému osudu. Film, kde hlavní roli ztvárnil Nicolas Cage, zachycuje pětidenní intenzivní boj námořníků o život, kdy trpěli žízní, hladem, halucinacemi a museli se bránit nelítostným útokům krvelačných žraloků. Z 1197 námořníků přežilo pouze 317 mužů.

Natáčet se začalo 19. června 2015 v Mobile a Orange Beach v Alabamě. Později se natáčelo i v San Franciscu a v japonském Kjótu.

Během natáčení zničil filmový štáb jednu z posledních dvaceti letuschopných PBQ Catalina? Někdo nezavřel poklop, do kabiny se dostala voda a písek a letadlo se z půlky potopilo. Při pokusu o jeho vyzvednutí jeřábem, se letoun rozlomil.

Jednoho skutečně přeživšího námořníka Granville „GS“ Crane, v tomto filmu hrál jeho vnuk Johnny Crane. Po potopení lodi při útoku žraloka GS Crane přišel o ruku, ale přežil.

Quint ve filmu Čelisti vypráví, jak se potopila loď Indianapolis. Quint byl jeden z námořníků, který ztroskotání lodi přežil a zůstal na otevřeném moři a byl nucen několik dní bojovat o svůj život se žraloky, než se dočkal záchrany.

Loď použitá pro natáčení je USS Alabama, která byla použita i ve filmu Přepadení v Pacifiku.

Japonskou ponorku I-58 představovala válečná ponorka USS Drum (SS-228) třídy Gato.

Premiéra filmu proběhla symbolicky na Filipínách v roce 2016. Celkový rozpočet na film, 40 milionů dolarů, nebyl výdělky z kin zdaleka pokryt, protože byl promítán exkluzivně pouze jeden víkend ke Dni veteránů. Dále byl divákům umožněn sledovat přes digitální platformy.

Autor: Martin Liška
zavřít reklamu