365 dní: Snímek, který svou otevřeností v mnohém předčil Padesát odstínů šedi

Erotické filmy obvykle potkají dva osudy. Buď se z nich stanou rázem hity, nebo nikoho nezaujmou a brzy upadnou v zapomnění. Snímek s názvem 365 dní je příkladem první varianty. Pokud jste ho ještě neviděli, buďte připraveni na to, že jde opravdu o snímek velmi liberální a odvážný. Není proto divu, že se po jeho uvedení objevily i názory, že by měl být k dispozici spíše na specializovaných portálech určených pro dospělé, a nikoli na veřejné platformě Netflix.

Banální příběh, který ale na ženy stále magicky působí…

Hlavní postavou je Laura, hotelová manažerka, jejíž manželství ale rozhodně není tak uspokojivé jako její kariéra. Manžel Martin dává před společnými okamžiky přednost počítači či času s přáteli. Život sexuálně nespojené a neuspokojené Laury se ale zcela nečekaně obrátí vzhůru nohama během dovolené na Sicílii. Zde ji totiž unese mladý muž jménem Massimo, který je bossem místní mafie. A od té doby začne odpočítávání oněch tři sta šedesáti pěti dní, které Massimo Lauře dá na to, aby se do něj zamilovala. A od toho okamžiku by si zároveň mnoho divaček filmu s Laurou svůj život rádo alespoň na chvilku vyměnilo.

Jak to s Laurou a Massimem dopadne?

Film je inspirován stejnojmennou knihou polské spisovatelky Blanky Lipińské, která vyšla v roce 2018. Spisovatelka se podílela i na scénáři k filmu. Polsko máme většinou zafixované jako velmi katolickou zemi, a tak otevřenost a detailnost erotických scén filmu v mnohém šokuje a překvapuje, přesto není snímek nikterak vulgární nebo hrubý. Kniha 365 dní je součástí trilogie a vzhledem k úspěchu filmu tak bylo záhy oznámeno, že budou natočené i další dva filmy, které na první film navážou. Ostatně 365 dní končí dalším únosem Laury. Bohužel pandemie koronaviru do natáčení druhého dílu negativně zasáhla, a to tak bylo odloženo na neurčito. Pokud po zhlédnutí  filmu nevydržíte nečinně čekat na pokračování, můžete si čas zpříjemnit přečtením knižních předloh.

Zdroj: nytimes.com, netflix.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu