Hlavní hrdina z filmu Národní třída používá hlášku bývalého prezidenta. Jakou?

Snímek Národní třída z roku 2019 je kombinací dobře zvoleného černého humoru s dramatickým podkresem. V hlavní roli se ukázal Hynek Čermák jako nejoblíbenější drsňák panelákové komunity na okraji Prahy. Vandam, jak mu jeho obdivovatelé a přátelé říkají, denně cvičí, aby byl připravený na možnou válku nebo povstání. Vedle toho se ale také snaží získat lásku jejich výčepní Lucie.

Film byl natočený podle knižní předlohy

Snímek je inspirovaný a natočený podle stejnojmenné knižní předlohy autora Jaroslava Rudiše. Scénář dal dohromady společně s režisérem Štěpánem Altrichterem. Režisér napřed vůbec nechtěl obsadit Hynka Čermáka do hlavní role, přestože si o něm myslel, že je velmi sympatický a dobrý herec. K obsazení mu zpočátku totiž bránila hercova velká popularita.

Po asi ročním hledání vhodného herce k obsazení hlavní role se ale nakonec opět dostali k Čermákovi, který nakonec roli ztvárnil naprosto skvěle. Osobnost neurvalého rváče a zároveň hrdiny byla skvěle vyzdvihnuta.

Vandam používá hlášku bývalého prezidenta

Kolem Národní třídy a události revoluce se točí velká část celého příběhu. Možná i proto Vandam často používá heslo „pravda a láska“, což je zkrácená verze oblíbeného výroku Václava Havla „pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“.

Ve filmu se objevují dvě auta, ve kterých jezdí hlavní hrdina

Na svůj vůz Škoda 105 S je Vandam velmi hrdý, v některých scénách však jezdí i v dalším voze. Auto, které sebere Romanovi (hraje Jiří Langmajer) a taky ho prodá, je Audi Q7 z roku 2015.

Neobvyklá je scéna, kdy Vandam pořádá hon na divočáka

Sídliště se nachází na samotném kraji Prahy, a tak o přírodu a zvěř není nouze. Když se mezi paneláky objeví divočák, je takřka hned zahájen hon na něj. Tato scéna je jasným odkazem české klasiky Slavnosti sněženek. Divočák, který si svou roli velmi užil, se jmenuje Bublina – a ve skutečnosti je velmi přítulný. Proto točení scény, jak utíká před svými pronásledovateli, nebyla jednoduchá.

Snímek Národní třída byl natočený v Praze na Hájích a samozřejmě také na známé Národní třídě. Scéna s výkřikem z balkonu je asi nejznámější celého filmu, zajímavostí je, že to byla čistá improvizace.

Zdroj: csfd.cz, ceskatelevize.cz

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu