Dramatický film Smrt stopařek: Dáda musela vraha přemlouvat, aby ji pořádně přiškrtil

Československý film Smrt stopařek byl natočen roku 1979, tedy dva roky od skutečné dvojnásobné vraždy, kterou je příběh motivovaný. Charvát je řidičem nákladního vozu a před svým okolím úspěšně tají svou vězeňskou minulost i nesnesitelnou agresivitu k ženám.

Když k němu ale nastoupí dvě stopařky, podlehne svému pokušení a zavraždí je. Po tomto činu utíká za hranice i s rukojmím, malým synem své bytné. Státní příslušníci jsou mu v té době ale už dávno v patách.

Vraha Charváta si zahrál polský herec

Marek Perepeczko byl obsazen do hlavní role vraha. Kvůli jeho polskému přízvuku musel být v dabingovém studiu přemluven českým hercem Vilémem Besserem. Sám Perepeczko byl díky své vášni ke kulturistice opravdový obr plný svalů. Měl však takovou povahu, že by nedokázal ublížit ani mouše.

Možná proto měl velký problém s natáčením drastických scén, kdy měl obě stopařky zavraždit. Jedna z představitelek oběti, Dáda Patrasová, vypráví o natáčení scény, při které musela doslova přemlouvat svého hereckého kolegu, aby více přitlačil při škrcení pro důvěryhodnost scény.

Ve skutečnosti byla vražda ještě drastičtější

Ve výpovědích ze skutečné dvojnásobné vraždy je patrné, že samotný útok na stopařky byl ještě více drastický. Ke smrti totiž nedošlo následkem škrcení, ale kvůli několika bodným ranám nožem. Vrah bodal tak urputně, až o jednu z obětí zlomil čepel.

Skutečná vražda proběhla na jiném místě

Zatímco příběh filmového vraha se odehrává na Domažlicku na samotné hranici s Německem, opravdový vrah vraždil v Trenčianské Teplé. Skutečný vrah se jmenoval Miroslav Somora a svůj ohavný trestný čin spáchal 9. srpna roku 1976. Po dvou dnech od spáchání vraždy ho policie chytila bez rukojmích i bez akční scény.

Pro větší napětí se ale scénárista filmu rozhodl samotné dopadení vraha doprovodit akční scénou. Proto se v tento okamžik filmový příběh odklání od skutečné události a dopadení probíhá při akční honičce i za doprovodu malého chlapce jako rukojmí.

Filmový vrah si své oběti vybírá na nádraží

Ve filmu je patrné, že po zaparkování svého nákladního vozu se Charvát vypraví na nádraží v Benešově u Prahy za účelem vyhlídnutí své oběti. Když ale dojde na nástupiště, jedná se v tu chvíli již o nádraží v Dobřichovicích.

Film je skutečným krimi snímkem s dramatickými scénami, který díky podkresu skutečné události zahýbal celou tehdejší společností. Určitě vás napínavý příběh chytne i v dnešní době.

Zdroj: csfd.cz, ceskatelevize.cz

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu