Thriller Trhlina je jedním z nejúspěšnějších slovenských filmů, hlavní hrdinka by ho ale znovu točit nechtěla

Thriller Trhlina patří k nejúspěšnějším filmům slovenské kinematografie – a tvůrci na něm vydělali pěkné peníze. Jeho hlavní představitelka v něm však původně nechtěla ani účinkovat. Po natáčení prohlásila, že tohle není pro ni.

Snímek vznikl podle knižní předlohy

Film byl natočen podle bestselleru Jozefa Kariky. Ten sám byl s filmovou verzí velmi spokojen a prohlásil, že je zcela podle jeho představ. Filmaři se museli držet toho, co bylo napsáno v knize, protože všechny případy zmíněné v literární předloze se skutečně staly, a poslední záhadné zmizení se odehrálo jen dva roky před natočením tohoto thrilleru.

Policie tehdy pátrala po muži jménem Marek, který se ztratil po cestě z venkovské zábavy. Našli ho živého, ale v nemocnici zemřel.

Hlavní hrdinka se původně nechtěla zúčastnit castingu

Hlavní představitelka Mária Bartalos původně vůbec nechtěla přijít na casting. Celé se to odehrálo tak, že do její školy přišel požadavek, aby studenti poslali své životopisy a dostavili se na casting.

Ona svůj životopis sice poslala, ale přála si, aby ve filmu účinkovali její spolužáci. Sama v té době měla dost práce jinde. Jenže ještě před výběrovým řízením zavolali přímo ze studia DNA production, aby jí oznámili, že byla vybraná.

Film Trhlina vydělal rekordní částku

Film úspěšně dokončila, ale po natáčení prohlásila, že takový typ filmu už nikdy nechce točit, protože to není nic pro ni. Což je škoda, protože thriller Trhlina se stal jedním z nejsledovanějších filmů u slovenského publika. V kině jej vidělo skoro 84 tisíc diváků a dosáhl tržby necelých 500 tisíc euro. Tuto částku do té doby žádný jiný snímek nevydělal. V letošním roce film vyhrál prestižní cenu za nejlepší střih.

Ve filmu si zahrál malou roli zmizelého lesníka sám autor knižní předlohy Jozef Karika – a zhostil se jí velmi dobře.

Zdroj: TV Joj | foto: TV JOJ / Marian Datko

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu