Recenze: Na tenkém ledě. Seriál od Netflixu o kariéře krasobruslařky, její rodině a osobních démonech

Desetidílná série Na tenkém ledě se odehrává v prostředí regionální krasobruslařské scény ve Spojených státech. Autorkou seriálu je Samantha Stratton, která scénář psala podle vlastních zkušeností. V minulosti se totiž věnovala krasobruslení dlouhých jedenáct let.

Prostředí seriálu

Seriál je autobiografickým dílem, ale jen částečně. Tvůrkyně seriálu totiž oproti jedné z hlavních postav svou možnost na účasti na olympiádě vyměnila za studium na vysoké škole. Hlavní postavou je jednadvacetiletá krasobruslařka Katarina. Ta měla v minulosti těžký úraz a nyní se snaží prosadit se znovu mezi elitou. Její šance se naskytne. Může znovu začít v párovém krasobruslení.

Hlavní hrdinka to nemá vůbec snadné, a navíc trpí bipolární poruchou. Tomuto tématu tvůrkyně věnovala značnou část seriálu a pustila se tak do vážného tématu. Duševní onemocnění v prostředí profesionálního sportu totiž není žádná procházka růžovou zahradou.

První polovina nic moc, ta druhá to napraví

První polovina seriálu nepůsobí nijak zvlášť zajímavě a jedinečně, všechno to však divákovi vynahradí ta druhá polovina. Kromě psychických problémů se pak v seriálu objevují i další vážná témata jako rasové předsudky, přiznání homosexuality a také neplánované rodičovství. Tohle všechno ovšem začne ovlivňovat děj právě až v druhé polovině seriálu a hned je na co se dívat.

Herce to baví

Skvěle ale působí na diváka výkony všech herců. Ti vypadají na první pohled důvěryhodně a jde vidět, že se do příběhu dokázali vžít a baví je to. Krasobruslení je bezpochyby náročný sport plný odříkávání a dřiny. Krása, která jde vidět na ledě, je vykoupena mnohým. A tohle všechno se snaží seriál zachytit. A jde mu to více než obstojně.

Duševním poruchám mladých a nadějných lidí je určitě dobré věnovat pozornost. Skvělá práce.

Autor: Vlastimil Vachta
zavřít reklamu