Recenze: 1917 – Mistrná válečná podívaná, která vás uchvátí

Snímek slavného režiséra Sama Mendese 1917, získal na letošních Oscarech 10 nominací a hned tři sošky si odnesl. I když byly všechny v technických kategoriích – nejlepší kamera, nejlepší zvuk a nejlepší vizuální efekty, nejen tohle všechno je ve filmu špičkové.

Příběh i herecké výkony hlavních hrdinů vytáhnout film mezi ty nejlepší válečné snímky, které jsme měli možnost vidět.

Válečný filmový klenot

Film je naprosto jedinečný a úžasný, a to ve všech ohledech. Pokud patříte mezi filmové fanoušky, kteří válečné snímky vyhledávají, určitě vás nový počin Sama Mendese, nezklame. Film má ale potenciál oslovit širší divácké publikum, protože je opravdu ve všech ohledech skvělý.

Do hlavních rolí dvou mladých vojáků, kteří byli vybráni na velmi nelehký úkol, kdy se mají dostat přes nepřátelské linie a doručit životně důležitý vzkaz o odvolání útoku, byli vybráni dva méně známí herci George MacKay a Dean-Charles Chapman, do menších rolí velitelů pak zase herecké špičky Colin Firth a Benedict Cumberbatch. Všichni odvedli svou práci věrohodně.

Zachycuje mnohem více

Film 1917 není klasickou válečnou podívanou, na jakou jsme zvyklí. Bojových scén film mnoho nemá a emoce vyvolává především síla přátelství a odhodlání dvou hlavních hrdinů. Během celého filmu máte pocit, že vás děj dokonale pohltil a oči nelze odrhnout i od téměř nepřítomného střihu filmu, kdy se zdá, že je celý film natočen pouze na jeden dlouhý záběr – tady se ukázala skutečně mistrná práce kameramana.

Film 1917 je natočen tak, aby vypadal jako jeden dlouhý záběr.

Zdánlivě nemožný úkol

Dva přátelé dostanou od svého velitele zdánlivě naprosto nemožný úkol, ale protože je vsázce mnoho životů, včetně bratra jednoho z nich, je příběh silný a poutavý. Během jejich strastiplné cesty se vojáci dostávají do řady situací, které je ohrožují na životě, snímek však poodhaluje i celkově těžký život všech vojáků v zákopech během tohoto světového konfliktu.

Jak to všechno nakonec dopadne, se podívejte v kinech. Opravdu to za to stojí.

Autor: Vlastimil Vachta
zavřít reklamu