Recenze: Poldové a nemluvně. Nový seriál dokazuje, že při vyšetřování by se policisté neměli starat o mimina

Česká televize vysílá již od 10. ledna každý pátek nový díl detektivního seriálu s názvem Poldové a nemluvně. Z toho, co jsme prozatím mohli vidět, je ale jasné, že tohle je opravdu krok úplně vedle. Seriál není ani originální, ani vtipný a už vůbec ne detektivní. Možná je čas zaměřit se i na jiné žánry, protože těch detektivek je už opravdu nějak moc. Souhlasíte?

Tohle by nás mělo pobavit?

Tvůrci zřejmě spoléhali na to, že se u obrazovek budou diváci náramně bavit a rozplývat se nad krásnými tvářičkami roztomilých malých herců. Kojenci v seriálu jsou sice k sežrání, ale to je tak asi všechno. A spojit policejní vyšetřování s přebalováním nemluvňat je opravdu úplně mimo mísu. V jednom díle by to možná vtipné ještě být mohlo, ale když se v každém novém díle pouštějí hrdinové seriálu do boje se zločinci s miminy v náručí, něco je špatně.

Postavy v seriálu se každou chvíli tváří i chovají úplně jinak, chvíli tak máme tu čest s opravdovými a inteligentními vyšetřovateli a hned o pár minut později začnou rádoby humorné scény, které vypadají spíš trapně než komediálně. Jakoby se snažili za každou cenu donutit diváky ke smíchu, ale nevědí, jak na to. Spíše se měli tvůrci seriálu rozhodnout, co vlastně chtějí točit a určitě se neměli pokusit nacpat více žánrů do jednoho. Ještě takovým neohrabaným způsobem.

Herci se snaží, ale to nestačí

Herecké obsazení seriálu přitom není vůbec tak špatné. V hlavních rolích se objevují skutečně dobří a zkušení herci ale oni tu celkovou tragédii nezachrání. V hlavních rolích se snaží alespoň něco zahrát například Svatopluk Skopal, Taťjana Medvecká, Radek Holub, Marek Němec nebo Marek Adamczyk. A i když to Markovi Němcovi v roli policisty tatínka, jehož malá holčička má pomáhat s vyšetřováním, sluší, tato dvojka by se hodila spíše do romantického seriálu než do detektivky.

O čem že to vlastně je?

Ani samotný děj nijak zvlášť neupoutá pozornost. Máme tu jednu policejní rodinku, z nichž nejstarší člen, šéf zdejší kriminálky odchází do důchodu a nemůže se s tím srovnat, jak typické. Na starost tak dostane svou malou vnučku, protože její tatínek má nastoupit na místo po svém otci. Dědeček se ale se svou rolí ne a ne smířit a tak se při procházce s kočárkem dostává až na místo činu a zaplete se do vyšetřování i s miminem. Do toho je tu nejmladší syn, který by podle všeho měl také skončit jednou v uniformě, ale zas tak moc to neprožívá. Celá rodina pak bydlí pod jednou střechou, což má zřejmě opět vést k nějakým komickým situacím, na které už několik dílů všichni marně čekáme.

Nevíme jak vy, ale my bychom uvítali už nějakou tu změnu žánru. Jde vidět, že detektivní příběhy už jsou zcela vyčerpané. Pokus o něco nového se nevydařil nejlépe.

Autor: Vlastimil Vachta
zavřít reklamu