Oscarový režisér Jan Svěrák. Jaký je jeho příběh?

Jan Svěrák se narodil 6. února 1965 v Žatci. Jeho otcem je slavný český herec a scénárista Zdeněk Svěrák. Sám Jan je velmi úspěšným režisérem a scénáristou, který obdržel Oscara za nejlepší cizojazyčný film v roce 1996 za drama Kolja. Po úspěchu tohoto filmu dostal Jan Svěrák i několik zajímavých nabídek přímo z Ameriky, všechny ale odmítl.

Jeho začátky

Režisér Jan Svěrák vystudoval pražskou FAMU, konkrétně katedru dokumentární tvorby. Během studií natočil krátkometrážní film Vesmírná Odysea II, to se psal rok 1986. Tento snímek se velmi povedl a dnes se o něm dokonce hovoří jako o tom nejlepším, co režisér vůbec kdy natočil. S tím však moc nesouhlasíme. Do povědomí nás všech se Jan Svěrák zapsal především filmem Obecná škola, do kterého obsadil i svého otce. Tato spolupráce se vydařila a i v dalších filmech se tato dvojice velmi osvědčila. V roce 1992 byla Obecná škola také nominovaná na Oscara.

Devadesátá léta byla vůbec pro režiséra velmi plodná. Po Obecné škole natočil snímek Akumulátor I, do kterého opět obsadil svého otce. Film se však divákům moc nelíbil a byl přijat s velkými rozpaky. Chuť si pak spravil road movie Jízda z roku 1994. Vůbec nejlepší svůj film ale natáčí ještě o rok později.

Tak se píše úspěch

V roce 1995 natáčí režisér, opět společně se svým tatínkem drama Kolja. A s jistotou můžeme říct, že tento český film zná celý svět. Kolja získal nejen Oscara, ale i uznání všech diváků a dodnes je film přijímán velmi dobře. Na nejúspěšnější porevoluční film přišlo rekordních jeden a půl milionu diváků, snímek si odnesl šest Českých lvů a již zmíněného Oscara. To Janovi Svěrákovi otevřelo pomyslnou bránu do světa velkého filmu. Záhy dostal nabídku na natočení amerických trháků jako Čokoláda, ve kterém si zahrál Johny Depp, Nevěsta přes internet s Nicole Kidman a Pravidla moštárny s Michaelem Cainem.

Jan Svěrák se ale rozhodl všechny tyto nabídky s díky odmítnout a připravoval se raději na svůj vlastní projekt. Společně s britským producentem Ericem Abrahamem natočil velkofilm Tmavomodrý svět, který vypráví příběhy československých letců v britském královském letectvu (RAF) během druhé světové války. A vůbec to nebylo špatné rozhodnutí. Film se líbil a slavil také úspěchy, především divácké.

Zvláštní dohoda s Filipem Renčem

Po úspěchu filmu Tmavomodrý svět z roku 2001 si dal režisér chvíli odmlku a opět spojit síly se svým otcem. Nad scénářem k filmu Vratné láhve strávili poměrně dost času a nemohli se shodnout. Do kin tak snímek vstoupil až v roce 2007. Poté stojí za zmínku filmy jako Kuky se vrací nebo pohádka Tři bratři a poslední velký úspěch přišel v roce 2017 se snímkem Po strništi bos.

Jana Svěráka jsme ale mohli také zaregistrovat jako herce ve filmech Rebelové, Román pro ženy, Na vlastní nebezpečí nebo Hlídač č. 47. S režisérem Filipem Renčem mají totiž takovou dohodu, že se objevují ve svých filmech v cameo rolích.

Jan Svěrák je takový náš český kinematografický národní poklad.

 

Autor: Vlastimil Vachta
zavřít reklamu