TV tip na sobotní večer. Zapněte si Už je tady zas na Prima Cool

V sobotu večer od osmi hodin uvede stanice Prima Cool německý snímek z roku 2015, Už je tady zas. Film natočený na motivy stejnojmenné knižní předlohy Timura Vermese je tak trochu bláznivý ale i dramatický a nebojí se poukázat ani na problémy dnešní doby.

To není možné, Hitler se vrátil

Jaké by to asi bylo, kdyby se po více než sedmdesáti letech probudil Hitler v současném Německu? Tak to přesně můžeme sledovat v tomto originálním filmu. Hitler se ihned po probuzení musí srovnat s porážkou svého Německa i své milované Evy Braunové a navíc jím vytvořená politická strana už také neexistuje. Zažívá tak jeden šok za druhým, ulicemi Berlína se procházejí samí cizinci a v Německu namísto něj vládne žena, nějaká Angela Merkelová. A to už na něj až příliš silná káva.

Ale to by nebyl Hitler, kdyby se jen tak lehce vzdal. Proto raději naváže kontakt s některými s nových obyvatel Berlína a také si začne budovat novou kariéru. Už se z něj ale nestane vůdce, nýbrž komik. Všichni v okolí ho totiž považují za zcela dokonalou kopii Hitlera, tedy sebe samého. Hitler je ale stále tím fanatikem jakým býval a tak jeho řečnění a nekorektní politické názory z něj dělají slavnou televizní hvězdu. Má vlastní pořad, lidé ho milují, získá si srdce televizních diváků a má i velkou sledovanost na internetu. Se svou šou objíždí celé Německo a setkává se s dalšími lidmi. Ale nebyl by to nacistický vůdce, kdyby mu tohle všechno nebylo ještě málo. Když se to nepovedlo tenkrát, třeba se to povede teď.

Možná má tak trochu pravdu

I když by se mohlo zdát, že film má být jen jakousi satirickou komedií, je to omyl. Jde o velmi podařené dílo s hlubším smyslem. Snímek v podstatě poukazuje na to, že dnešní společnost ani zdaleka nefunguje tak, jak by měla a je potřeba s tím něco dělat. Film nás má jistě i pobavit, ale také varovat, že se něco děje. Ten starý známý Hitler nám svým typickým způsobem chce sdělit, že každého z nás něco tíží, s něčím jsme všichni nespokojení, ale přesto s tím nikdo nic nedělá a každý o tom jen mluví. Každý, kdo četl knižní předlohu, možná filmu nepřišel zase tolik na chuť, protože jak už tomu tak bývá, knižní verze toho v sobě má mnohem víc než by se do filmu kdy vůbec vešlo.

Zajímavosti o filmu

Enis Rotthoff, autor hudby k filmu využil hned několika skladeb Richarda Wagnera. Ten byl nejoblíbenějším skladatelem skutečného Adolfa Hitlera. Na jiné Hitlerovy zásady ale tvůrci snímku moc nedbali. Například úplně zapomněli na to, že vůdce nacistického Německa nikdy nepil alkohol, byl vegetarián a nikdy nepřipustil tělesný kontakt své osoby s jinou osobou. Zaměřte se ale na scény, kdy prochází Hitler ulicemi. Reakce lidí na jeho osobu jsou skutečné. Nejde o herce ale reálné kolemjdoucí.

Sobotní večer u televize si tentokrát jistě užijete naplno.

Autor: Vlastimil Vachta
zavřít reklamu