Recenze: Stockholmský syndrom. Pokud fandíte kriminálkám, budete mile překvapení. Co se líbilo na televizním filmu nám?

Česká televize uvedla první část dvoudílného televizního krimi filmu již v neděli 12. ledna. Včera jsme pak mohli sledovat jeho druhý díl. Stockholmský syndrom se snaží divákům přinést kvalitní kriminální podívanou v tak trošku jiném a novém pojetí. A podle nás se jim to vážně povedlo. Příběh je kvalitní, chytlavý a zajímavý. Obsazení skvělé a u obrazovky se divák vůbec nenudí, konečně.

Dva nepřátelé, kteří se teď spojí

Děj filmu se točí okolo dvou odvěkých rivalů, kteří teď budou muset spojit své síly a začít spolupracovat. Což jistě není jednoduché. Dcera jednoho z nich se totiž vrátí, i když byla dlouhá léta nezvěstná – a není sama. Je pod silným vlivem svého letitého věznitele. Režisér Dan Svátek odvedl opravdu dobrou práci, a že to s vážnými tématy opravdu umí, nám předvedl již v předloňském snímku z protialkoholní léčebny, Úsměvy smutných mužů. A opět vsadil na Davida Švehlíka, který se předvede v hlavní roli. Už nám jen nepřijde tolik sympatický, což měl být údajně původní záměr tvůrců.

Na naše poměry tak trochu unikát

Tento televizní film je na naše české poměry jistě unikátem. Jde o celkově dokonale propracovaný projekt, ve kterém je všechno v pořádku. I když je děj občas trošku zjednodušený a působí vcelku nudně, zachraňuje to napínavost, která se line celým filmem. Příběh diváka chytne a nepustí, a všechno skvěle dohromady šlape jako hodinky. Celkově děj dává především smysl, postavy jsou dokonale napsané a herci je skvěle hrají, žádné zbytečné a natahující dialogy, které nikomu nic neříkají. Jen obsah, který tam má být. I když Češi obvykle neumějí film dotáhnout k takové dokonalosti, aby byli všichni spokojení a navíc snímek působil temně a svižně, tady se to povedlo a to dost důstojně.

Atmosféra filmu je také obstojná a kamera naprosto dokonalá. Natáčení probíhalo v Ostravě ale také v holandském Amsterdamu. A herečka Elizaveta Maximová, které hraje Kláru, se na svou roli připravovala opravdu pečlivě a dokonce spolupracovala s psycholožkou, které pracuje zejména s oběťmi ale i pachateli únosů.

Stockholmský syndrom si nenechte ujít.

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu