Forrest Gump a jeho pokračování. Proč jsme rádi, že nevzniklo?

Některé filmy jsou prostě legendární a mělo by to tak i zůstat. Dokonalé snímky si nezaslouží druhé díly, které by je znehodnocovaly. Souhlasíte? Originál je zkrátka jen jeden. A Forrest Gump je jedním z těch vůbec nejlepších filmů všech dob. Díky bohu, že se nakonec tvůrci rozhodli zůstat jen u jednoho jediného filmu. A vděčíme za to vůbec jim?

Když to má úspěch jednou, tak proč ne i podruhé?

V Hollywoodu je nepsaným pravidlem, že něco, co již mělo úspěch, si zaslouží pokračování, zkrátka jen proto, že to dobře vydělává. Jenže jak všichni moc dobře víme, někdy se to nevyplácí a místo dalšího hitu přichází propadák, který původní dílo spíše znehodnotí. Když už se dočká pokračování bláznivá komedie (Pařba ve Vegas, Pařba v Bankoku a Pařba na třetí) je to logické a ve své podstatě i milé. Smát se můžeme chtít vícekrát a na své hrdiny se těšíme. Tak je to i s akčními trháky. Námětů na pokračování je rozhodně více, než když jde o drama, které bylo již nějak zakončené. Navazování na předchozí příběh pak už může být spíše jen chaotické a poměrně nesmyslné.

Forrest Gump 2?

To je přesně případ Forresta Gumpa. Scénárista Eric Roth měl přijít s novu verzí na obnovení oblíbeného oscarového filmu z roku 1994, ve kterém zazářil Tom Hanks. Příběh se měl točit kolem Forrestova syna, kterému diagnostikovali AIDS. Onemocnění měl zdědit po své zesnulé matce Jenny. Když se to dozví rodiče z jeho třídy, nechtějí, aby chlapec s nimi chodil do jedné školy. Opět tedy ubohý kluk, kterého skupina dětí odmítá. Situace ale měla také vyústit z tragikomedické situace do té humorné. Kromě toho i malý Forrest měl stát u mnoha důležitých společenských událostí. Mel se stát plesovým tanečníkem a dokonce si zatančil se samotnou princeznou Dianou.

Scénář byl odevzdán údajně již v roce 2001. Stalo se to tak těsně před teroristickým útokem na Světové obchodní centrum. Jelikož ale ze scénáře vyplývalo, že snímek má představovat, jak tragický může být život v USA, opravdu se to moc nehodilo natočit. Je jen dobře, že nakonec z natáčení sešlo, protože celý scénář vypadal spíše nevkusně a nepromyšleně a navíc, nač otevírat znovu něco, co již jednou tak hezky, i když smutně skončilo?

Forresta Gumpa si jistě všichni raději zapamatujeme v dobrém se skvělým koncem.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu