Film 1917 získal dva Zlaté glóby a již zítra má premiéru. Proč se na něj vyplatí jít do kina?

Předávání Zlatých glóbů máme tento rok již za sebou a hned dvě sošky si odnesl i nový válečný snímek vyprávějící příběh z první světové války s výstižným názvem 1917. Ten se konečně dostane i do našich kin a z toho co již víme, se máme skutečně na co těšit.

Nejlepší drama – vypadá to vážně slibně

Film režiséra Sama Mendese si dvě zlaté sošky neodnesl jen tak náhodou. Mluví se o něm jako o nejlepším válečném filmu od dob, kdy do kin dorazil snímek Zachraňte vojína Ryana – a to je vážně co říct, protože za ta léta se stihlo natočit hodně zajímavých kousků. Film 1917 se odehrává v reálném čase a diváci budou napínáni od jeho začátku až do konce, protože taky půjde vážně o život a to hned několika stovkám vojáků.

Hlavními hrdiny jsou dva vojáci, kteří mají doručit životně důležitou zprávu skrze válečné bojiště. O to hůř je to pro jednoho z nich, protože pokud se jim úkol nepodaří splnit, zemře společně s ostatními i jeho bratr. A to je sakra velká motivace.

Pár zajímavostí z natáčení

Natáčelo se v hrabství Wiltshire a také Hankley Common ve Skotsku. Na těchto místech jsou dokonce do dnes i zbytky maket Atlantického valu. Ten tady postavily tehdy kanadské jednotky za účelem nacvičit si útok a následné dobytí toho skutečného Atlantického valu. Tvůrci tak měli velmi zajímavé a autentické prostředí pro natáčení. Když se natáčelo na Salisbury Plain, měl štáb problémy s ochránci přírody, kteří měli velké pochyby o tom, zda natáčení a terénní úpravy s ním spojené nebudou mít vliv na okolní přírodu. A v okolí Low Force, River Tess nebo Teesdale bylo zase nutné vytvořit speciální informační cedule pro turisty. Ptáte se proč? Jednoduše proto, aby se nějaký turista náhodou neleknul, že se v okolí válí utrhnuté končetiny – ty samozřejmě nebyly lidské, ale šlo pouze o rekvizity. Lidi je ale vždy potřeba raději dopředu varovat, aby se předešlo komplikacím.

Film je navíc částečně založen na pravdivých událostech, protože režisérovi Samovi Mendesovi poskytnul některé informace jeho dědeček Alfred Mendes. V hlavních rolích se můžeme těšit na Colina Firtha, Marka Stronga, Benedicta Cumberbatcha nebo Andrew Scotta.

Film by byla škoda nechat si ujít.

Autor: Vlastimil Vachta
zavřít reklamu