Když slavní slaví. Dnes oslaví narozeniny oscarová herečka s netypickým vzhledem Tilda Swinton.

Katherine Mathilda Swinton se narodila 5. 11. 1960 v Londýně. Za svůj výkon ve filmu Michael Clayton získala Oscara jako nejlepší herečka ve vedlejší roli. Znát ji ale můžete z mnoha jiných filmů. Každý si ji zapamatuje především díky její netypické kráse, která se jen tak nevidí. Svůj vzhled umí využít nejlépe jak jen to jde a pravidelně je označována za jednu z nejlépe oblékaných dam šoubyznysu.

Dáma z vážené rodiny

Tilda se narodila Australance Judith Balfourové a Skotovi siru Johnu Swintonovi z Kimmerghameu. Už z toho je patrné, že se narodila do opravdu vážené rodiny. Své předky by Tilda mohla hledat až v 9. století. Navštěvovala dokonce West Heath Girls School a to stejnou třídu jako princezna Diana. Promovala na Cambridgeské universitě a získala také dva čestné doktoráty. Než se dostala k filmu, účinkovala především v divadlech, kde si ale všichni všimli jejího výjimečného talentu.

Kariérní začátky

Svou první velkou filmovou roli získala v roce 1992 ve filmu Orlando. Poté si o pět let později zahrála ve snímku Válečná zóna a svět o ní věděl. Největší popularitu jí ovšem přinesl až film s Leonardem DiCapriem Pláž. Ve filmu Constantine si zahrála roli archanděla Gabriela. V této roli ukázala, že její specifický vzhled se ve filmu dá velmi dobře využít.

Když pak dostala roli zlé Bílé čarodějnice ve fantasy filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň dostala nálepku ledové královny. Ne proto, že by taková byla, ale její vzhled se k roli náramně hodil a navíc její výkon chválili všichni filmoví kritici. Další velmi pozitivní reakce si odnesl její výkon v dramatu Michael Clayton z roku 2007. Za postavu Karen Crowderové dostala Oscara i cenu BAFTA a vysloužila si také nominaci na Zlatý glóbus.

Tilda dnes

Dnes už patří k těm nejlepším herečkám a točí filmy jako na běžícím pásu. V soukromí se jí vede také velmi dobře. Žije ve Skotsku, má dvojčata Xaviera a Honor se svým manželem Johnem Byrnem, který je skotským malířem. Je androgynní typ, její vzhled tedy připomíná ženu i muže. Ona toho ale umí patřičně využít a často svůj vzhled ještě podtrhuje úplnou absencí make-upu a oblečením v pánském stylu. Když si ale potřebuje vykouzlit ženské křivky, ví jak na to. Umí dokonale pracovat s materiálem i výraznými střihy oblečení a právě proto je často velmi chválená za to, jak se obléká. A to nejen do společnosti, ale i když jde třeba jen nakupovat.

Oslavenkyni přejeme všechno nejlepší.

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu