Oslavte Halloween strašidelným, kouzelným nebo zábavným filmem. Který z naší nabídky si vyberete?

Právě dnes se slaví původní keltský svátek Halloween. A i když se slaví převážně v Americe, Anglii, Kanadě a v dalších anglosaských zemích, i u nás obliba tohoto svátku stoupá. Koledovat sladkosti děti sice nechodí, ale halloweenské párty v kostýmech se konají poměrně na hodně místech u nás. Sice my máme dušičky, ale on je Halloween takový strašidelný a veselý zároveň.

Nechce se vám nikam na párty? Oslavte ho doma a pusťte si film, který vám pomůže navodit tu správnou atmosféru. Přinášíme vám tipy na filmy, které se právě k dnešnímu večeru hodí. A nebojte, ve výběru nejsou jen strašidelné a děsivé horory.

Halloween (1978)

Nemůžeme začít jinak než tímto klasickým hororem, který si získal obdiv mnoha fanoušků. I když vzniklo nespočet pokračování, klasika je jen jedna. Pokud si teda na halloweenskou noc chcete dopřát horor, určitě si pusťte tento. Zabiják Michael Myers se stal filmovou ikonou, ze které jde strach. Film doplňuje mrazivá hudba a všechny scény jsou vydařené.

Addamsova rodina (1991)

Tahle rodinka v našem výčtu halloweenských filmů prostě nesmí chybět. Film je vhodný pro celou rodinu a tak nemusíte posílat děti spát. Atmosféra filmu je strašidelná, přesto je film humorný a originální. Tahle morbidní zábavná rodinná komedie se stala naprostou klasikou a skvělé herecké výkony i kvalitní scénář si srdce diváků získaly snadno.

Ukradené Vánoce (1993)

Jack Skellington je přece král Halloweenu, takže na seznamu povinných filmů na halloweenskou noc nesmí chybět. Strašidelná pohádka Tima Burtona se skvělými písničkami vás pobaví i potěší a opravdu budete mít pocit, že dneska je Halloween. Filmová pohádka se vyznačuje především zajímavou stop-motion animací, která z ní dělá naprostý originál.

Ospalá díra (1999)

A režisér Tim Burton ještě jednou. On má prostě talent na podivné strašidelné snímky. Tentokrát se předvedl skvělý Johny Depp. Jde o horor, který si ovšem nezakládá na hrůze, strachu a běsu ani na krvavých scénách. Film je především o temné a mrazivé atmosféře a skvělých propracovaných kostýmech. Takže ne nadarmo získal film Oscara za výpravu a kostýmy, stejně jako nespočet dalších ocenění.

Hokus pokus (1993)

Klasická disneyovská pohádka pro děti o třech čarodějnicích, které lákají k sobě děti na ukolébavky, aby z nich mohli vysávat mládí a byly tak mladé ony sami. Dobrodružný film nabitý kouzly a neméně kouzelnou atmosférou si získá obdiv především u dětí, ale jako rodinná podívaná rozhodně také není k zahození. Nejde sice o kinematograficky ceněný snímek, ale to vůbec nevadí. Pobaví a navodí tu správnou atmosféru.

Vřískot (1997)

Jeden z těch filmů, které můžeme zařadit do hororové klasiky. Takový horor o hororech, kterým se snaží vzdát hold. Maskovaný šílenec s nožem v ruce vyděsí snad každého i po těch dlouhých letech od vzniku filmu. I když dnes už se všichni dívají jen na sérii v Zajetí démonů, na Halloween by Vřískot neměl rozhodně chybět u každého milovníka tohoto žánru.

Noční můra v Elm Street (1984)

A náš seznam skončíme také hororem, když už je ten Halloween. Slavný vrah, který své oběti trýzní ve snech, dnes už také patří k naprosté klasice. Pokud jste film už hodně let neviděli, možná je dnes ten pravý čas to napravit. Freddy Krueger totiž nikdy nespí, čeká, až usnete vy. Boj o holý život ve vlastním snu může začít.

Užijte si Halloween po svém. Pobavte se, nebo se bojte. Tahle noc je magická i strašidelná zároveň. Už se těšíte?

Autor: Martin Liška
zavřít reklamu