Když slavní slaví: Dnes oslaví narozeniny herečka s poskvrněnou minulostí Winona Ryder. Jaký byl její vzestup a pád a jak se dokázala zase postavit na nohy?

Tmavovlasá a křehká kráska s uhrančivýma očima byla ve své době uznávanou a jednou z nejvyhledávanějších mladých hereček své generace. Sláva, peníze a úspěch se na ní ale dost podepsaly. Potýkala se s psychickými problémy i závislostí. Když ji pak přistihli při krádeži v luxusním obchodě, vypadalo to, že se k herectví už ani nevrátí. Ona se však dokázala postavit znovu na nohy a dnes je zase zpátky na výsluní. Dnešní oslavenkyně to v životě opravdu jednoduché neměla. Ale popořadě.

Dětství v hippies komuně

Winona Laura Horowitz, pod uměleckým jménem známá jako Winona Ryder se narodila 29. října 1971 v Minnesotské Winoně. Ano, své jméno dostala podle místa, kde se narodila. Oba její rodiče byli bohémští intelektuálové, kteří své děti neposílali do školy a učili je raději doma. Winona společně se svými třemi sourozenci tak vyrůstala v severokalifornské komunitě hippies. Bydleli v barevném autobuse a prožila tak skutečně nekonvenční dětství.

Sama Winona se pak už ve třinácti letech rozhodla prosadit v šoubyznysu. Hledačům talentů se skutečně líbila a tak začala dostávat první malé role, většinou mladých zamilovaných dívek. Prorazila na vrchol až jednou z hlavních rolí v oblíbeném duchařském filmu Beetlejuice.

Hvězda první kategorie

Po první větší roli se s nabídkami na práci pro Winonu jakoby roztrhnul pytel. Doslova ihned se pak stala idolem všech teenagerů a všichni ji obdivovali a milovali. Byla krásná ale nebyla stejná jako ostatní. A to se všem líbilo. Přišla role jedné z dcer Cher ve filmu Mořské panny, a když si poté zahrála ve filmu Střihoruký Edvard, kde se mimochodem výrazněji poprvé prosadil také Johny Deep, byla z ní už hvězda první velikosti.

Režisér Francis Ford Coppola ji následně obsadil do svého zpracování legendárního příběhu o hraběti Drákulovi, kde si zahrála dokonce dvojroli. Za svou roli v milostném snímku Martina Scorseseho Věk nevinnosti pak byla v roce 1993 nominovaná na Oscara. Zazářila také ve slavném dramatu natočeném podle slavného románu Malé ženy. Byla jednou z mála hereček, které uznávali jak diváci, tak i kritici.

Zvláštní společnost, divoké večírky a problémy

Není nic neobvyklého, že slavní a bohatí vyhledávají společnost, vyráží na večírky a užívají si života na vysoké noze. V případě Winony se ale začalo šuškat o velmi zvláštní společnosti lidí, se kterými se stýká a o večírcích, které neznají konce. Nakonec přišel šok pro všechny, slavná a všemi milovaná mladá herečka byla přistižena v luxusním obchodě při krádeži. Líbily se jí věci asi za 5000 dolarů, ne že by na ně neměla. Ona je prostě potřebovala ukradnout.

Média doslova zaplavily informace o tom, jak jde Winonina hvězda strmě dolů. Během soudního procesu pak byla odsouzena k veřejně prospěšným pracím a stáhla se raději dobrovolně do ústraní. Z Los Angeles se přestěhovala do San Franciska, kde trávila dětství.

Žádné prohlášení a náhlé zmrtvýchvstání

Winona se potýkala s vážnými psychickými problémy, po odsouzení se zhroutila a nakonec skončila závislá na prášcích proti bolesti. Sama pak prohlásila, že po prášcích byla úplně mimo, nebyla utlumená ani ospalá ale spíše zmatená. Svůj skandál ale dlouho vůbec nekomentovala a prostě se jen stáhla. Dlouhé roky ji nikdo před kamerami neviděl. Nikdy prý necítila vinu za svou krádež, měla pocit, že nikomu konkrétnímu tím neublížila.

Proto se k věci odmítla jakkoliv vyjadřovat a jen čekala, až přijde vhodný čas se vrátit. Až lidé zapomenou a už je její skandál přestane zajímat. A ta doba přišla. Dnes už zase Winona řádí, ale tentokrát na place. Zase točí jeden zajímavý projekt za druhým a vypadá neskutečně dobře. Podařilo se jí zabojovat, zbavit se závislosti i vyrovnat se svou křehkou psychikou.

Oslavenkyni přejeme jen to nejlepší do života a u žádné skandály. Byla by to škoda, co myslíte?

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu