Recenze Joker: Skvělý Joaquin Phoenix exceluje a vypadá to, že má nakročeno až pro Oscara

Jelikož nejde zcela o první snímek, kde se Joker objevuje, byli všichni zvědaví, jak film nakonec dopadne. Jedno je jisté, film se vyplatí vidět, hlavně kvůli skvělému výkonu Joaquina Phoenixe, který do role šíleného Jokera dal úplně všechno. Tentokrát nevystupuje jen v roli vedlejší postavy, ale je z něj postava hlavní a s tím se herec popral bravurně.

Kritika z Ameriky

Po uvedení filmu v amerických kinech se začalo psát o tom, jak Američané z kina utíkají a film kritizují. Zejména proto, že jsou ve filmu násilí, deprese a psychická bezmoc vykresleny až příliš živě. Jenže film má přece být o příběhu zničeného člověka, který svou tíhu nezvládá. Takže v tomto směru se film povedl. Při jeho sledování vás od plátna nic neodtrhne, a i když film na psychiku působí až dosti přesvědčivě, odejdete z promítání nadšení. Každý se s filmem musí poprat po svém. Každopádně herecký výkon hlavního hrdiny povznesl film do úplně jiné dimenze. Sám o sobě by snímek totiž ani tolik nejspíš nezaujal.

Úspěch v českých kinech

U nás se film setkává s velmi pozitivními komentáři, a i když každý divák potvrdí, že film se skutečně na psychiku hodně náročný, patří to k němu a lepší to už snad ani nemohlo být. Ono by se vlastně ani nebylo na co dívat, kdyby Joker nebyl takový jaký je. Joaquin Phoenix už byl na Oscara nominovaný třikrát, zatím si žádnou sošku neodnesl. Očekává se, že čtvrtou nominaci už má téměř v kapse, a že by si pro sošku tentokrát mohl i skutečně přijít. A rozhodně by si to zasloužil.

Ve stínu těch druhých

Je jasné, že se hodně srovnává nový Joker s těmi předešlými. Podle mnohých výkon Heatha Ledgera ani překonat nejde a snad se o to ani nikdo nesnažil. Nutno dodat, že nový Joker je v aktuálním snímku i maličko jinak popisován, protože má ve filmu více prostoru, je více ukazován jako člověk, který přišel o všechno a začala v něm klíčit hluboko zakořeněná psychická nemoc. Je chudý, nešťastný a hodně bláznivý. Cosi se v něm zlomí a s první vraždou přicházíme na kloub tomu, jaký je a jaký byl.

Už jste nového Jokera viděli? Pokud ne, napravte to. Nebudete litovat.

 

Autor: Vlastimil Vachta
zavřít reklamu