Hollywoodský krasavec Matt Damon slaví narozeniny. Co o něm ještě nevíte?

Matt Damon se narodil 8. 10. 1970. Příští rok oslaví už padesáté narozeniny, ale rozhodně na to nevypadá. Jeho život zásadně změnilo přátelství s klukem od sousedů. Také slavným hercem Benem Affleckem. Do paměti diváků se zapsal nejprve jako rebel génius ve snímku Dobrý Will Hunting a později jako agent se špatnou pamětí. Jaký má život a co dělá dnes Agent bez minulosti Matt Damon?

Úplné začátky

Matt Damon se narodil v Bostonu, když mu ale byly dva roky, jeho rodiče se rozvedli a on se spolu s matkou a bratrem přestěhoval do Cambridge. Tady navštěvoval později střední školu Cambridge Ridge and Latin School. Na škole potkal svého budoucího kolegu a nejlepšího přítele Bena Afflecka. Spolu začali účinkovat v divadelních inscenacích. Studium na Harvardské universitě opustil a začal se naplno věnovat svým hereckým ambicím. Jeho filmovým debutem se stal snímek Mystic Pizza, kde si zahrál jen menší roli.

V roce 1992 si zahrál i se svým kamarádem Benem Affleckem ve snímku Školní pouta a poté, dostal menší roli mladého vojáka závislého na heroinu, ve filmu Odvaha pod palbou. Pouze kvůli dvěma natáčecím dnům se rozhodl do role skutečně vžít a shodil 19 kilogramů, což mu v té době vážně rozhodilo organismus. Sám Matt později přiznal, že to vážně přehnal. Zařekl se, že už nic podobného nikdy neudělá, což ovšem nedodržel a naopak proslul tím, že kvůli roli neváhá opakovaně shodit a zase výrazně přibrat.

Dobrý Will Hunting

Zlom v jeho kariéře přišel se slavným dramatem Dobrý Will Hunting. Nejenže si zahrál hlavní roli geniálního ale hodně rebelského mladíka Willa Huntinga, ale opět společně se svým přítelem Benem Affleckem napsali k filmu scénář. Za ten si nakonec bok po boku odnesli Oscara. Toto psychologické drama se stalo jedním z nejvýznamnějších filmů roku 1997 a Matt si za něj odnesl i nominaci na Oscara za hlavní roli. O rok později si už zahrál v jednom z nejlepších válečných filmů všech dob, Zachraňte vojína Ryana a jeho hvězda se rázem ocitla na samém výslunní filmového nebe.

A co jeho soukromý život?

Patří k těm mála slavným osobnostem, kteří nemají za partnera další veřejně známou osobnost. Svou ženu Matt potkal v baru, kde obsluhovala. A vzal si ji dokonce dvakrát. Jednou při skromném soukromém obřadu a později svůj slib obnovili na honosné veselce za 20 milionů dolarů. Svatba na karibském ostrově prostě není za hubičku.

Matt Damon je také velký šprýmař a povedlo se mu roznést drb o svém hereckém kolegovi z Dannyho parťáků Clooneym. Stalo se to na filmovém festivalu v Itálii, kde se novináři ptali, Brada Pitta, kdy si konečně vezme Angelinu Jolie. Pitt na to odpověděl: „Až se George Clooney ožení se svým přítelem.“ Samozřejmě, že šlo o vtip nebo touhu zbavit se novinářů. Ti se nicméně na toto zeptali na druhý den i Matta Damona. Ten prozradil, že nebylo lehké udržet si kamenný výraz, ale povedlo se mu to. Novinářům tak řekl, že George Clooney je skutečně gay, a že ho tlačí všichni k tomu, aby si svého přítele vzal neboť je to ten pravý.

I takový přátelsky škodolibý umí být Matt Damon. Alespoň nezkazí žádnou legraci. Blahopřejeme.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu