Což takhle dát si špenát: Kvůli vysokému rozpočtu se film málem ani nedotočil

Legendární česká komedie režiséra Václava Vorlíčka je plná českých hereckých es. Hlavními hrdiny příběhu jsou dva podvodníčci, kteří sotva vylezou z vězení a vymýšlejí další způsoby, jak se dostat nějakou tou levotou k penězům. A když dostanou příležitost získat kopii přístroje, který zaručí mládí, chopí ji za pačesy.

Iva Janžurová se inspirovala u svých dcer

Iva Janžurová ve filmu bravurně ztvárnila postavu Marcelky. Když měla hrát Marcelku coby malé dítě, přiznala v jednom z rozhovorů, že se inspirovala u svých dcer, které byly tou dobou ještě v batolecím věku. Ve scéně, kdy leze po stolech v hotelové restauraci, měla zcela volnou ruku a mohla improvizovat. To se jí zkušenosti s dcerami náramně hodily.

Za to režisér Václav Vorlíček měl strach, aby její role dítěte v dospělém těle nepohoršovala diváky. Byla totiž moc pohledná žena a měla na sobě jen kombiné.

Problémy s rozpočtem

Rozpočet filmu se neustále zvyšoval – a tak jednu chvíli hrozilo, že se ani nebude moci dotočit. Řadu scén nešlo točit v reálných lokacích, protože to jejich povaha nedovolovala. Musely se tak stavět speciální kulisy. Třeba šlehačková bitva si kulisy přímo vyžadovala. Rozpočet se tak na tehdejší dobu vyšplhal na závratných pět milionů korun. A to v té době byly opravdu velké peníze.

Malý Menšík

Dětský herec Michal Kocourek si ve filmu zahrál mladší verzi podvodníčka Zemánka. A protože omlazeného Vladimíra Menšíka hrál skutečně dobře, získal díky roli přezdívku „malý Menšík“.

Zkažený špenát

Václav Vorlíček později upozornil na to, jaký byl Jiří Sovák profesionál a zahrál skutečně všechno. Společně s Vladimírem Menšíkem měli scénu, kdy měli jíst špenát, aby se mohli vrátit do svých původních podob. Štáb tedy objednal hotová jídla, ta byla rozdělena do několika talířů, aby se mohlo natočit více záběrů, jenže do večera se vše nestihlo a jídlo putovalo do lednice.

Čtěte také: Chalupáři: Kolik peněz si vydělal Menšík a proč Sovák nikdy nesundal čepici?

V noci však vypnul proud a jídlo se zkazilo. To herci netušili, ráno se pustili do natáčení a špenát měli začít pojídat. Kamery byly zapnuté a oni vytrhávali poslední porce špenátu ostatním hostům, když pak Sovák dal sousto do úst, zacítil odpornou pachuť a zápach.

Jako profesionál na sobě nedal nic znát a chtěl dotočit záběr. Režisér pak doslovně uvedl, že si během žvýkání zkažené porce jídla zamumlal pouze: „ten špenát snad skladoval někdo v prdeli,“ režisér popsal celou situaci velmi detailně a to i přesto, že obvykle sprostá slova nemá rád a vůbec je nepoužívá.

Natáčení probíhalo v Praze, konkrétně v částech Nové Město, v Holešovicích a na Vinohradech.

Zdroje: Česká televize, CSFD

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu