Bojovník: Boxerský příběh na pozadí rodinné tragédie a boje o znovuzískávání své dcery

Ačkoli je Rocky obvykle prvním filmem, který nás napadne, když se řekne boxerské drama, existuje spousta dalších pozoruhodných příkladů. Je to například slavný snímek Šampion z roku 1979, Zuřící býk nebo oscarové drama Clinta Eastwooda Million Dollar Baby. V roce 2015 se k nim přidal Bojovník.

Fikce, nebo skutečnost?

Drsný film s Jakem Gyllenhaalem, který režíroval Antoine Fuqua, sleduje boxera jménem Billy Hope. Ten přijde při nehodě o manželku a o péči o dceru poté, co se z něj stane alkoholik. Doufá, že se mu podaří vrátit život do starých kolejí, a nakonec se musí postavit proti hrozivému Miguelu „Magicovi“ Escobarovi. Není divu, že po jeho zhlédnutí mnohé zajímalo, zda byl Billy Hope skutečný?

Snímek má všechny předpoklady pro skutečný sportovní životopisný film. Zatímco téměř ve všech boxerských filmech hlavní hrdina poráží zdánlivě neporazitelnou přesilu, tragický příběh Hopeových proher v průběhu filmu působí jako skutečný příběh vykoupení, který se klidně mohl stát. Skutečný příběh Bojovníka je však ve skutečnosti podivnější než fikce.

Technicky vzato tento film není založen na skutečném životě nějakého konkrétního boxera. Přesto byla postava Billyho Hopea inspirována skutečnou osobou, která čelila podobným těžkostem a dokázala se dostat na vrchol.

V hlavní roli Eminem

Ačkoli skutečný příběh není zcela pravdivý, je inspirován životem rappera Eminema. Scénárista Kurt Sutter napsal film právě s ohledem na Eminema. Sutter byl velkým obdivovatelem jeho hudby a Bojovníka napsal jako duchovního nástupce či neoficiální pokračování filmu s názvem 8 Mile.

Boxerské prvky filmu měly symbolizovat jeho životní cestu a Billyho vztah s dcerou Leilou měl odrážet vztah Eminema a jeho dcery Hailie. Ačkoli rapper získal za svůj výkon v 8 Mile skvělé recenze, od té doby je známý tím, že se zdráhá přijmout další hereckou roli, včetně odmítnutí hlavní role ve filmu Elysium. Sám sebe však ztvárnil například ve filmu Komici.

Takže i když je odpověď na otázku, zda byl Billy Hope skutečná, záporná, neznamená to, že by nebyl založen na skutečně existující osobě. Pravdou je, že Eminem byl k filmu Antoina Fuquy „připojen“ až do roku 2012, přičemž ho nakonec nahradil Gyllenhaal.

Rapper přesto v menší roli zůstal a pro soundtrack k filmu produkoval písně jako „Kings Never Die“. Jakkoli byl Jake Gyllenhaal dobrý, bylo by zajímavé vidět Eminema v roli, zejména když byla tak silně inspirována jeho životem.

Zdroj: imdb.com, fandom.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu