Rudá volavka: Špionážní thriller s podmanivou hlavní hrdinkou, která je schopna pro přežití udělat cokoli

V thrilleru z roku 2018 hraje Jennifer Lawrence bývalou baletku, která byla naverbována do elitní pobočky ruské rozvědky. Jako tanečnice využívala Dominika Jegorovová své tělo k vyjádření pohybu a krásy. Jako špionka bude používat své tělo, mysl a cokoli dalšího, aby z nic netušících Američanů získala informace.

Smyšlený příběh s pravdivými základy

Svižný špionážní snímek vznikl podle knihy Jasona Matthewse, který předtím, než se stal spisovatelem, pracoval třicet tři let jako špion CIA. Matthews přinesl své zkušenosti do knihy a její filmové adaptace. Ačkoli je děj smyšlený, mnohé dílčí prvky příběhu jsou zcela reálné. Film režíroval Francis Lawrence.

Snímek začíná slibně a s vervou, když vidíme Dominiku na vrcholu sil v jejím bývalém životě, kdy vystupovala jako primabalerína. Jejím partnerem je skvělý ukrajinský tanečník Sergej Polunin, který bohužel sotva stihne předvést své ohromné schopnosti, ale klíčový pro nehodu na jevišti, která Dominice změní život.

Z baletky volavkou

Zlomenina nohy, která ukončí její kariéru, znamená také konec bydlení sponzorovaného baletem a lékařské péče, kterou potřebuje její nemocná matka. Přímo na místě se objeví její strýc, který je vysoce postaveným členem ruské tajné zpravodajské služby a v Dominice už od dětství rozpoznal „talent“.  Navrhne jí, že by se mohla stát „užitečnou pro stát“, aby ochránila svůj domov a svou matku. Dominika se tak dostává do „školy pro volavky“.

Charlotte Ramplingová, krutá a bezcitná vedoucí výcvikového střediska, učí Dominiku a její spolužačky, jak manipulovat s lidmi tím, že vyhledávají jejich slabiny, využívají svého půvabu a stávají se kýmkoli, aby splnily zadaný úkol. A Dominika brzy dostává svůj první úkol. Musí odjet do Budapešti a „spřátelit se“ s důstojníkem CIA jménem Nate Nash, který pracoval v Moskvě, a zjistit totožnost špiona, který byl jeho kontaktem uvnitř ruské rozvědky.

Problém s chemií

Jennifer Lawrence a Joel Edgerton, který jej ztvárnil, bohužel trpí žalostným nedostatkem společné chemie, což je složka, která je zásadní pro určení, zda celý film funguje. Způsob, jakým kolem sebe „tancují, flirtují a oťukávají se“, zpočátku poskytuje jisté intriky a napětí. Ale příliš rychle odhodí svou fasádu a následná romance nemá téměř žádnou jiskru. Nikdy nás nepřinutí uvěřit tomu, co jsou pro sebe ochotni obětovat, musíme se s tím prostě smířit, protože děj poněkud se vleče.

Naštěstí je tu Mary-Louise Parkerová, která poskytuje tolik potřebný oddech od této zápletky. Má malou, ale výraznou vedlejší roli šéfky štábu senátora Spojených států, která je příliš opilá na to, aby si uvědomila, že není zdaleka tak svižná a bystrá, jak si myslí. Při snaze prodat tajemství Rusům se ocitne v situaci, která jí přerůstá přes hlavu, a nakonec se nechá zmáčknout uprostřed mocenské hry mezi různými podrazáckými agenty. To je zároveň nejnapínavější část filmu.  

Zdroj: imdb.com, buzzfeed.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu