Hrdinové ohně: Působivé svědectví o odvaze a houževnatosti hasičského sboru Granite Mountain Hotshots

Toto drama inspirované skutečnými událostmi bylo v roce 2017 třetím celovečerním počinem režiséra Josepha Kosinského, který se v tomto případě poprvé vydal mimo žánr sci-fi. Komplikované budování světa, fantastické mýty a nablýskanou vizuální stránku svých předchozích filmů vyměnil za přízemnější příběh o statečnosti a bratrství v reálném životě. Konečný výsledek filmu není bez chyb, ale jeho klady převažují nad nedostatky. Díky silným hereckým výkonům a solidní režii je snímek smysluplnou poctou skutečnému hrdinství.

Scénář, režie a kamera

Scénář k filmu napsali Ken Nolan, kterého proslavil snímek Černý jestřáb sestřelen, a Eric Warren Singer. Film , který částečně vychází z článku Seana Flynna z časopisu GQ z roku 2013, se zabývá podobnými tématy vztahů jako předchozí Kosinskiho filmy, tentokrát však bez vědeckofantastických metafor. Snímek Hrdinové ohně tyto otázky úspěšně zkoumá prostřednictvím neuspořádaných osobních životů příslušníků jednotky „Granite Mountain Hotshots“.

Jejich zážitky dávají v kontextu filmového vyprávění smysl, odhlédneme-li od všech souvislostí se skutečnými událostmi. Zároveň však film nedokáže přinést hlubší významové vrstvy svého příběhu a v některých otázkách, které nastoluje, zejména v tématech závislosti a návykového chování, pouze „klouže po povrchu“. Z těchto důvodů je snímek sice uctivou, ale vcelku šablonovitou dramatizaci skutečných událostí.

Celkově film působí spíše přízemním dojmem, ale nelze o něm říci, že není působivý. Kamera Kosinského věrného spolupracovníka Claudia Mirandy nejvíce ožívá během sekvencí, které se točí kolem hasičské jednotky v okamžicích, když aktivně zasahuje proti požárům nebo když se připravuje na boj s nimi.

Zároveň se v celém filmu objevují i klidnější momenty, které také zanechávají trvalý vizuální dojem, ať už díky preciznímu nasvícení, anebo kompozici záběrů.

Herci a jejich postavy

Pokud jde o postavy hasičského sboru, většina z nich je jen široce načrtnuta a zapadá do škatulek osvědčených macho archetypů. Naštěstí dvě postavy, které tvoří jádro příběhu – Eric „Supe“ Marsh a Brendon „Donut“ McDonough – jsou oproti nim lépe propracované a prokreslené.

Dvojice je sice prezentována jako „standardní obhroublý mentor a mladý packal, v němž se vidí“, ale je prodchnuta větší hloubkou a komplexností. Josh Brolin a Miles Teller navíc do svých rolí vnášejí příjemný pocit opravdovosti, díky čemuž je jejich dynamika ve filmu přesvědčivější.

Důležitým tématem filmu je také Ericův vztah s jeho ženou Amandou, která se stará o koně. Josh Brolin a Jennifer Connelly jsou na plátně uvěřitelným manželským párem, částečně proto, že Amanda je lépe propracovaná než průměrný typ „frustrované manželky“. Jejich něžné okamžiky i vzájemné hádky tak emocionálně rezonují, a dodávají tak filmu větší obsah.

Kromě tří hlavních představitelů má ve filmu nejpodstatnější roli Taylor Kitsch jako Chris „Mac“ Mackenzie – playboy Hotshots se zlatým srdcem, který si s Brendonem během jejich společné práce vytvoří skutečně dojemný vztah.

Ostatní postavy sice nejsou příliš rozvinuty, ale těží z toho, že je oživují talentovaní herci jako Jeff Bridges, Andie MacDowell a James Badge Dale. Díky tomu je konečný obrat filmu směrem k tragédii ještě působivější a dojemnější.

Zdroj: historyvshollywood.com, movieinsider.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu