Běžící muž: Osmdesátková variace na Hunger Games s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli

Snímek Běžící muž byl uveden do kin v době největší slávy hlavního hrdiny Arnolda Schwarzeneggera, v dobách, kdy se jeho filmy vyznačovaly obrovským počtem mrtvých a prohlášením „I’ll be back“. V akčním sci-fi thrilleru z roku 1987 ztvárnil roli Bena Richardse, nevinně uvězněného muže, který dostane příležitost bojovat o svou svobodu v gladiátorské televizní show. Letos na podzim by mělo začít dlouho očekávané natáčení remaku tohoto filmu.

Film byl natočen podle románu Stephena Kinga

Běžící muž byl natočen podle stejnojmenné novely Richarda Bachmana. Před uvedením filmu do kin bylo odhaleno, že Bachman je ve skutečnosti pseudonym slavného autora mnoha knižních bestsellerů Stephena Kinga.

Když producenti filmu koupili práva na román, netušili, že autorem je ve skutečnosti King. Ačkoli tajemství bylo prozrazeno ještě před premiérou, spisovatel přesto trval na tom, aby se v úvodních titulcích objevilo jméno Richard Bachman.

Inspirace japonským pořadem

Televizní show Běžící muž, která je ve filmu k vidění, se inspirovala skutečným japonským televizním seriálem s názvem Trans American Ultra Quiz. Tento pořad se proslavil tím, že své soutěžící v podstatě mučil ve zběsilém testu vytrvalosti.

Mnoho diváků nepoznalo rockovou hvězdu Micka Fleetwooda

Když byl snímek uveden do kin, mnoho diváků si neuvědomovalo, že ve filmu hraje malou roli rocková hvězda. Mick Fleetwood, bubeník superskupiny Fleetwood Mac, ztvárnil vůdce podzemního odboje Mic.

Fleetwood není jediným rock’n’rollovým spojením, ve filmu se objevuje také Dweezil Zappa, kytarista a syn rockové legendy Franka Zappy.

Než se režie ujal Paul Michael Glaser, byli odvoláni čtyři režiséři

Film měl mnoho potíží s hledáním režiséra. George P. Cosmatos, Ferdinand Fairfax a Andrew Davis byli sice najati, ale poté propuštěni kvůli tvůrčím neshodám s producenty. Carl Schenkel, který byl vybrán jako další v pořadí, nabídku odmítl. Nakonec Běžícího muže režíroval Paul Michael Glaser, známý především díky své herecké roli v televizním seriálu ze 70. let Starsky a Hutch.

Choreografii tanečních sekvencí vytvořila popová hvězda Paula Abdulová

Ve filmu je k vidění několik velmi efektních tanečních kreací, jejichž choreografkou byla Paula Abdulová. Ta se brzy poté vydala na vlastní popovou dráhu a později se stala porotkyní v soutěži American Idol.

Abdulová byla bývalá roztleskávačka a v polovině 80. let byla velmi žádanou choreografkou, pracovala na videoklipech pro Janet Jacksonovou, Duran Duran, Debbie Gibsonovou a ZZ Top.

Snímek inspiroval televizní seriál i videohru

Běžící muž byl hlavní inspirací pro seriál American Gladiators, který se stal velmi populárním. Následně tak vzniklo mnoho dalších podobných pořadů. Film se stal také inspirací pro oblíbenou videohru Smash TV, v níž se soutěžící ocitli v aréně herní show, kde se museli potýkat s rozmanitými nepříteli.

Schwarzenegger použil název filmu ve své kampani na post guvernéra Kalifornie

Když Arnold Schwarzenegger na začátku tisíciletí kandidoval na post guvernéra Kalifornie, ve své kampani hodně čerpal ze svého odkazu akčního hrdiny, například cestoval po Kalifornii v předvolebním autobusu, který nazval „Běžící muž“.

Ve filmu se objevila i další budoucí politická postava – Jesse Ventura, pozdější guvernér Minnesoty. Schwarzenegger a Ventura spolu mimochodem pracovali již dříve ve filmu Predátor.

Zdroj: imdb.com, screenrant.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu