Mexičan: Romantická komedie trochu jinak aneb sólo pro dva herce a pistoli

Dvacet tři let starý snímek s názvem Mexičan byl v době svého vzniku tak trochu hollywoodskou návnadou na diváky. Julia Roberts a Brad Pitt tvořili pár snů, který na první pohled sliboval roztomilou romantickou komedii. Výsledkem ale byl nevýrazný film typu road-movie, který oba herce drží téměř po celou svou stopáž od sebe.

V hlavní roli pistole

„Mexičan“ v názvu naštěstí není ani Roberts, ani Pitt, a dokonce ani žádná jiná postava. „Titulní postava“ vlastně vůbec není osoba, ale zbraň – ručně vyrobená pistole s tajemnou historií opředenou legendami. Tato legenda se v průběhu filmu vrací v několika podobách.

Mexičan, vyrobený před sto lety jako svatební dar pro šlechtice, má komoru ve tvaru srdce a dekorativní reliéfní postavy muže držícího ženu a hada pojídajícího jablko. Zbraň ztělesňuje zároveň sex a násilí – klíčová témata, která se prolínají celým Mexičanem.

Režisér Gore Verbinski v jednom z rozhovorů řekl, že „konceptem pistole“ chtěl vyjádřit, že za lásku se vyplatí bojovat. Ve filmu se skutečně hodně bojuje, hlavně střílí. Prakticky každá postava ve filmu střílí z pistole a je na ni stříleno. A opravdu platí, že často je motivem střelby láska.  

Přesto nic z toho nelze označit za „boj za lásku“, pokud si ovšem nemyslíte, že je „bojem za lásku“, když poté, co vám někdo zabije milence, vy zabijete tuto osobu nebo sami sebe.

Postavy a témata

Mexičan ve filmu zároveň představuje věc, po které všichni „jdou“. Nešikovný Jerry v podání Brada Pitta, který ve snímku projevil svůj komediální talent, po něm jde, protože jeho náhodné zapletení s postavou z podsvětí z něj udělalo nedobrovolného mafiánského taškáře a navzdory jeho tristním výsledkům se jeho šéfové rozhodli pověřit úkolem jet do Mexika pro tuto „bezcennou střelnou zbraň“. Jerryho šéfové mají k touze po zbrani také své důvody, ale jsou tu i další osoby, kteří ji chtějí získat.

Samantha, kterou hraje Julia Roberts, je jednou z mála postav filmu, která nestojí o pistoli, ale přesto je do boje o ni zapletena, ať už chce, nebo ne, protože je Jerryho přítelkyně. Nejprve je na Jerryho kvůli jeho mafiánské misi rozzlobená, následně se sama stane rukojmím zabijáka jménem Leroy, kterého si najal Jerryho boss jako pojistku.

Jsou dvě otázky, ke kterým se Mexičan neustále vrací. Zaprvé, když někoho opravdu milujete, ale zdá se, že to mezi vámi nefunguje, kdy dosáhnete bodu, kdy už toho bylo dost? A za druhé, máte rádi sex a cestování? Ke cti filmu slouží, že ví, co je správná odpověď na první otázku a co je špatná odpověď na druhou otázku, která vůbec neměla být položena. Mexičan je o věrnosti, o tom, že lásku nikdy nevzdáváme, o odpuštění a oběti.

Zdroj: imdb.com, theguardian.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu