2012: Filmová versus „skutečná“ apokalypsa

Předpověď Mayů, že 21. prosince 2012 nastane konec světa, se nakonec ukázala jako nesprávná. Stala se ale inspirací pro vznik mnoha knih i několika katastrofických filmů. Jedním z nich byl v roce 2009 i snímek s prostým názvem 2012. Režisér Roland Emmerich v něm předpověď Mayů použil jako odrazový můstek pro apokalypsu v podobě přílivových vln, sopečných výbuchů a všech dalších katastrof. Skutečný původ mayské apokalyptické předpovědi se ale od té filmové značně liší.

Apokalypsa podle filmu 2012

Ve filmu 2012 představuje výklad mayského proroctví postava konspiračního teoretika Charlieho Frosta. Podle filmu k apokalypse, konci světa dojde 21. prosince 2012 v důsledku změn souvisejících s globálním oteplováním a sluneční erupcí. Hlavní postava Jackson Curtis ho zpočátku považuje za blázna. Ukáže se ale, že Frost a jeho různé konspirační teorie, včetně té o tom, jak světové vlády utajují blížící se konec světa, jsou pravdivé a nakonec pomohou Curtisovi zachránit jeho rodinu před katastrofickým zemětřesením. Další dějovou linii pak představuje speciální Noemova archa, kterou světové vlády staví a která má zachránit několik tisíc vyvolených.

Mayové a jejich kalendář

Ve skutečnosti bylo mayské proroctví o něco složitější, než jak ho prezentuje Emmerichův snímek. Začněme tím, že datum 21. prosince 2012 mělo pro mayskou kulturu mimořádný význam. Ale ne z důvodů, které vám katastrofické filmy, jako je 2012, předkládají. Byl to konec jedné části speciálního kalendáře, který trval 5 126 let. Tato délka souvisela s dalším důležitým aspektem mayské kultury, podle mayského textu Popol Vuh trval svět, který lidé obývali před Zemí, 5 125 let. To bylo interpretováno jako jejich předpokládaná délka života na Zemi.

Způsob, jakým předpovídali případný konec světa, nikdy neupřesnili. Ve skutečnosti to málo z tajemného mayského umění, které bylo objeveno, zobrazuje rok 2012 spíše oslavy s bohy než ohnivou apokalypsu. Navíc mnoho artefaktů ze starověkých mayských kultur zachycuje i dobu, která se odehrává po roce 2012. Představa mayské civilizace předpovídající apokalypsu v roce 2012 byla ale široce popularizována mnoha moderními konspiračními teoretiky.

Zdroj: theguardian.com, imdb.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu