1917: Jedinečný snímek, který vám umožní zažít první světovou válku na vlastní kůži

Válečné filmy jsou specifickou součástí kinematografie. Nejrůznější válečné konflikty jsou i v současné době inspirací pro nové snímky. Je až s podivem, kolik snímků stále vzniká například o druhé světové válce, i když od jejího konce uplynulo už více než sedmdesát let. První světová válka sice inspirovala méně filmů, ale před dvěma lety vznikl jeden výjimečný. 1917, tak prostý název označující rok, ve kterém se film odehrává, zvolili tvůrci pro snímek, který získal hned několik významných ocenění. Ještě jste ho neviděli? Podílejte se na něj na Netflixu!

Hrdiny jsou dva obyčejní vojáci

Snímek má na první pohled nepříliš zajímavou zápletku. Britští vojáci Tom Blake a William Schofield dostanou na první pohled nemožný úkol, doručit včas zprávu o chystaném útoku, která může zachránit životy mnoha set vojáků. Jedním z nich je i Tomův bratr Joseph. Problém spočívá v tom, že času je málo a oni musí přejít přes nepřátelské území. Blake a Schofield jsou obyčejní vojáci, podobných jich ve válce bojovaly desetitisíce. Právě výběrem těchto obyčejných hrdinů tvůrci svým způsobem vzdali holt desítkám tisíc bezejmenných vojáků, kteří se zúčastnili prvního světového válečného konfliktu. Během cesty se navíc mladíci setkávají s dalšími zajímavými postavami, které dokreslují atmosféru.

Natáčení v kulisách druhé světové války

Děj se odehrává přes noc z 6. na 7. dubna 1917. Datum 6. dubna 1917 je zároveň datem, kdy do první světové války vstoupily Spojené státy americké. Natáčení filmu probíhalo především ve Skotsku, kde se nacházejí zbytky maket tak zvaného Atlantického valu. Ty zde v průběhu druhé světové války postavili kanadští vojáci, aby zde nacvičili dobytí skutečného Atlantského valu. Tento val vybudovali Němci na evropském pobřeží a jeho cílem bylo zabránit invazi Spojenců na kontinent. Val se táhl od Francie přes Belgii, Nizozemí a Dánsko až do Norska.

Zcela unikátní kamera

Snímek získal tři sošky Oscara, za nejlepší kameru, zvuk a vizuální efekty. To už je dobrým důkazem toho, že film je po technické stránce velmi povedený. Režisér Sam Mendes natočil snímek zcela unikátní metodou. Celé dvě hodiny trvající film totiž působí jako jeden filmový záběr. Navíc mají diváci často pocit, že nelehkou cestu jdou společně po boku hlavních hrdinů, tak sugestivně snímek působí. Film získal rovněž dva Zlaté glóby a několik cen BAFTA.

Zdroj: imdb.com, hollywoodreporter.com, scotsman.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu